New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

Wat te doen? Een Compactcamera of een DSLR?

Geruime tijd ben ik bezig met fotografie. Ik ben geen professioneel fotograaf, dus het blijft voor mij (voorlopig) een hobby. Je zou haast kunnen zeggen dat het een uit-de-hand-gelopen hobby is. Iets waar ik inmiddels erg graag mee bezig ben oftewel een passie. Een passie die af en toe nog best duur kan zijn.

De laatste tijd steek ik mensen aan met het fotografie-virus. Ik breng mijn passie over en krijg dan ook vaak dezelfde vraag te horen, namelijk: "Wat kan ik het beste aanschaffen?". Het gaat dan vaak om een keuze tussen een compactcamera of een digitale spiegelreflexcamera (DSLR).

De laatste jaren zie je steeds vaker spiegelreflexcamera's in de handen van de gemiddelde Nederlander. Met de komst van het instapmodel DSLR, zoals de Nikon D60, is dit ook niet heel erg vreemd. De prijs van het instapmodel DSLR komt vaak overeen met de wat duurdere compactcamera's, aan de prijs zal de keuze dus niet liggen. Zeker nu de Nikon D5000 gelanceerd is, kan je voor een redelijk betaalbare prijs de zogenaamde 'D60 kit' krijgen. Deze bestaat uit het instapmodel, de Nikon D60 (de body) en daarbij een kitlens. Vaak is dit de Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR lens. Voor velen zal dit weinig zeggen, maar in dit artikel ga ik niet in op de verschillende termen die gebruikt worden bij de benaming van een lens.

Veel voorkomende misvattingen

Als de keuze tussen beiden niet aan de prijs zal liggen. Waar moet je dan wel op letten? Een misvatting is dat meer megapixels een scherpere foto oplevert. Tegenwoordig zijn alle camera's zowel compact- als spiegelreflexcamera's uitgerust met minimaal 10 megapixels. Voor de gemiddelde consument is dit meer dan voldoende. Meer megapixels zijn alleen nodig indien je de foto's denkt te retoucheren en uit gaat vergroten.

De gemiddelde consument is niet altijd tevreden over de kwaliteit van de foto's afkomstig uit een 'professionele' spiegelreflexcamera. Wat niet vreemd is, aangezien de compactcamera's echte 'click-and-shoot' camera's zijn en volledig gericht zijn op het maken van snapshots. Door de overstap naar het DSLR instapmodel wordt deze uit ervaring met de compactcamera's op dezelfde manier gebruikt. Echter wordt bij het gebruik van een instapmodel nog wel enige aandacht vereist bij het instellen van de verschillende mogelijkheden. Hierin ligt dan ook de kracht van de DSLR. Dit wilt echter niet zeggen dat je met een DSLR betere foto's kunt maken, want dat ligt geheel aan de gebruiker en de manier waarop de camera gebruikt wordt. Ook dit is een misvatting die vaak voor komt.

De verschillen tussen een compactcamera en een DSLR

De naam zegt het eigenlijk al, maar ik zal dit punt toch even naar voren laten komen. Compactcamera’s zijn klein. Verder is een belangrijk verschil dat er maar één lens is waarmee gewerkt kan worden. Wat wel een pluspunt is van deze lens, is dat de deze een groot optisch bereik heeft. De lens kan hierdoor als groothoek en als telelens gebruikt worden. Verder kan je de camera overal mee naar toe nemen en is hij altijd bij de hand. Zo kun je 'm ook zeer eenvoudig meenemen naar een concert, want het is geen 'professionele' camera. Met een DSLR zal dit zonder toestemming niet mogelijk zijn. De compactcamera is voorzien van een LCD scherm waarop je de compositie ook boven het hoofd kunt bepalen. Een nadeel van het scherm is wel dat je deze niet optimaal kunt gebruiken op een zonnige dag en vaak zijn dit juist de dagen waarop de gemiddelde Nederlander een camera gebruikt.

Spiegelreflexcamera’s

De DSLR is groter, zwaarder en heeft enorm veel mogelijkheden wat betreft lenzen en accessoires. Inmiddels zijn de nieuwere en wat grotere (lees duurdere en professionelere) modellen onder de spiegelreflexcamera's voorzien van 'Live (Pre)view', waarmee je de DSLR in principe op dezelfde manier als een compactcamera kan gebruiken. Via het LCD scherm kunnen foto's zo uit de losse hand gemaakt worden. Mijn ervaring is echter dat je de uiteindelijke foto exact kan uitkaderen zoals jij wilt, door de viewfinder te gebruiken en dus echt door de lens te kijken. Daarnaast is de scherpte van het onderwerp hierin perfect te bepalen. Om tot het beste resultaat te komen met optimaal gebruik van je lens is enige kennis over de techniek achter het gebruik van de digitale spiegelreflexcamera toch wel noodzakelijk.

Verder is de DSLR op veel meer fronten inzetbaar doordat het mogelijk is om van lens te wisselen. Het grote voordeel van een DSLR wat mij betreft. Zo kan bij sportfotografie gebruik gemaakt worden van een telelens en een groothoek (het liefst een UWA) bij het fotograferen van architectuur. De DSLR is hierdoor veel specifieker inzetbaar, wat ook de reden is voor vele enthusiaste amateur fotografen om te kiezen voor een DSLR. Het lijkt me duidelijk dat de semi-professionele en professionele fotografen hier al voor gekozen hebben.

Zoals ik al heb aangegeven, kan fotografie een dure hobby zijn. Het gaat dan niet zozeer om de body, maar om de lenzen. Bij een kit krijg je een standaard lens, die niet altijd helemaal geweldig is. Je kunt er echter wel mee uit de voeten. Deze lens is vaak net als een compactcamera zowel een groothoek als een telelens. Hierdoor kan een hele reeks aan foto's gemaakt worden zonder van lens te wisselen. De lens bepaalt de scherpte, kleur en het contrast van een foto, wat betekent dat de kwalitatief betere lens een hogere kwaliteit foto op kan leveren. De lichtsterke lenzen zijn dan ook de meest dure lenzen.

Uiteindelijk zal je bij de keuze van een DSLR dus toch duurder uit zijn. Dit vanwege het ruime assortiment aan lenzen die elk voor een bepaalde situatie geschikt zijn. Daarbijkomend is er ook nog een hele reeks aan accessoires, die je allemaal kwijt moet in je cameratas en zodra je die aanschaft gaat het snel!

Conclusie

Bij aanschaf van een compactcamera dient rekening gehouden te worden dat uitbreiding in feite niet mogelijk is. Wellicht wil je dit als doorsnee consument ook helemaal niet. Als je zonder al teveel moeite leuke snapshots wilt maken, ga dan voor een compactcamera. Wil je meer? Begin dan gewoon met een instapmodel en daarbij een kitlens. Zoek vervolgens uit wat je leuk vindt om te fotograferen: architectuur, natuur, sport of misschien wel productfotografie en pas je keuze van lenzen daarop aan.