New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

Een startende Nikonian op zoek naar een telelens

Ruim een jaar geleden ben ik met m'n eerste digitale spiegelreflexcamera (DSLR), een Nikon D40, aan de slag gegaan. Ik merkte al snel dat m'n nieuw gevonden hobby meer dan een leuke bezigheid was. In een impulsief moment heb ik toen besloten om over te stappen naar z'n iets grotere broer de Nikon D80. Sindsdien ben ik flink beziggeweest om mijn arsenaal uit te breiden. Momenteel ben ik op zoek naar een telelens (zoom), maar waar let je dan op?

Huidige gear

Na aankoop van de D80, heb ik mijn cameragear uitgebreid. Naast wat filters, accu's e.d. ben ik op het moment in het bezit van een Nikon D80 met een MB-D80 Grip. Verder ben ik in het bezit van de Nikon AF-D Nikkor 50mm f/1.8 en de Tokina 12-24mm f/4 AT-X AF PRO DX lenzen en heb ik een Nikon Speedlight SB-900 flitser.

In de tussentijd ben ik ook nog in het bezit geweest van een Nikon AF-S Nikkor 55-200mm f/4-5.6 VR en een Sigma AF 70-200mm f/2.8 APO EX DG HSM. De eerste is samen met de Nikon D40 overgegaan naar de volgende eigenaar.

Mijn dilemma

Op dat moment zat ik met hetzelfde dilemma als wat ik nu heb, alleen heb ik nu wat meer ervaring. Op het moment heb ik namelijk een bereik van 12-50mm met daarin een gat van 26mm. Ik heb genoeg bereik aan de wijde kant door m'n groothoek, maar ik mis echt wat tele. De momenten waarop ik fotografeer is voornamelijk tijdens evenementen en citytrips. Mijn groothoek komt goed van pas bij beide. Om toch wat meer detail te krijgen of omdat je vanwege de drukte net niet genoeg bereik hebt, ben ik op zoek naar een tele-zoomlens.

De Nikkor 55-200mm lens is een fijne lens om mee te werken, maar na aankoop van de Nikkor 50mm f/1.8 was het voor mij duidelijk dat een lichtsterke lens (vooral voor de wat donkere situaties) een betere investering was. Daarnaast is de scherptediepte, ook wel 'depth of field' of 'bokeh', ook veel fijner.

De eerste keer dat ik op zoek ging naar een telelens, was ik dus specifiek naar een lichtsterke telelens aan het kijken. Uiteindelijk heb ik voor de Sigma 70-200mm f/2.8 gekozen. Het is echt een geweldige lens, maar ik had wel een bezwaar. Als ik een hele dag op een evenement rondloop met m'n gear, dan kan een dergelijke lens van 1,5kg best vervelend worden om mee rond te lopen. Vaak was het dan het geval dat ik de lens niet meer meenam vanwege het gewicht en de lens thuis maar wat stof aan het verzamelen was. Dat was dan ook de reden waarom ik 'm weer verkocht heb.

Zijn er alternatieven?

Als je op zoek bent naar een lichtsterke lens, maar toch liever een kleine en lichtere lens (zoals de 55-200mm) wilt hebben, welke mogelijkheden zijn er dan? Persoonlijk lijkt mij de Sigma 50-150mm f/2.8 een mooi alternatief. Doordat het bereik wat minder is, is de lens wat korter (en dus lichter) dan z'n grotere broer, de 70-200mm f/2.8. Het voordeel van deze lens is in mijn opinie ook meteen z'n nadeel, het bereik! Het is een mooi bereik, maar wellicht wil ik in de nabije toekomst toch nóg meer bereik. Een Sigma 1.4x of 2.0x teleconverter zou een mogelijkheid zijn om het bereik op te krikken van 50-150mm naar respectievelijk 70-210mm en 100-300mm. Echter gaat dan ook het diafragma mee van f/2.8 naar f/4 of in het laatste geval zelfs naar f/5.6. Vooral in het laatste geval is dan het voordeel van een lichtsterke lens weggevallen. Daarnaast gaat het gewicht ook omhoog door gebruik van een dergelijke teleconverter.

Lichtsterk is zeker fijn, maar een groot zoom bereik is in mijn geval ook een belangrijk punt. Nikon heeft naast de eerdergenoemde 55-200mm ook een 70-300mm f/4-5.6 VR lens, die in vergelijking met z'n kleine broertje veel beter gebouwd is en betere kwaliteit foto's levert. Hij is veel kleiner dan een 70-200mm f/2.8, een 50-150mm f/2.8 én is een stuk lichter. Wat betekent dat je er rustig een hele dag mee rond kunt lopen. Moet je dan kiezen voor gemak of kwaliteit, met als nadeel... het gewicht. Het blijft een dilemma.

Advies?

Heb jij een advies of zit je met hetzelfde dilemma? Laat dan een reactie achter. Zit je nog met de vraag of je een compactcamera of een DSLR (DSLR) moet aanschaffen? Dan is het artikel: 'Wat te doen? Een Compactcamera of een DSLR?' wellicht wat voor jou.