New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

De Nikkor 50mm f/1.8D een must-have voor elke Nikonian

Het lijkt me duidelijk wat het onderwerp van dit artikel is, de Nikkor 50 mm f/1.8D. Het 50mm objectief in welke vorm of van welk merk dan ook, het is een echte must-have! Het objectief heeft een wat mindere bouwkwaliteit (plastic), maar dat is wat mij betreft het enige minpunt. De lens is namelijk beschikbaar voor een relatief lage prijs (rond de €100) en hij presteert erg goed op het gebied van scherpte, contrast (erg fijne kleuren) en niet te vergeten lichtsterkte. Vandaar dat het objectief ook wel eens 'Plastic Fantastic' genoemd wordt.

De vaste brandpuntafstand van 50mm dwingt je als fotograaf in te zoomen 'met je voeten' om een goede compositie te maken. Om het effect van een groothoek- of telelens te evenaren, dien je een aantal stappen naar achter of voor te doen. Waardoor je respectievelijk meer van de omgeving of meer details zult zien.

Verschillende doeleinden

De kijkhoek van een mens is vrijwel gelijk aan een 50mm objectief, waardoor je snel een compositie kunt bepalen. Een 50mm lens focust zeer snel doordat hij lichtsterk is, wat het eenvoudig maakt om direct een foto (uit de hand) te maken. Beide eigenschappen komen bij straatfotografie van pas. Ook de afmetingen van het objectief zijn zeer gunstig, aangezien je minder opvalt met een dergelijke lens.

Portretfotografie valt ook onder de doeleinden waar het objectief voor gebruikt kan worden. Sommigen zullen het objectief zelfs perfect vinden voor portretfotografie vanwege de ideale brandpuntafstand. Doordat het niet nodig is om een flitser te gebruiken bij het fotograferen, zal een foto meer sfeer hebben. Niet alleen het beschikbare licht zorgt voor dit resultaat, ook een wijd open diafragma zorgt hiervoor. Hierdoor ontstaat er namelijk een mooie onscherpte in een dergelijke foto. Deze onscherpte wordt ook wel bokeh genoemd, zie 'Een startende Nikonian op zoek naar een telelens'.

Bij het gebruik van een groot diafragma is het zeer belangrijk om op de juiste plek scherp te stellen. Het deel wat onscherp op de foto zal zijn, wordt namelijk bepaald door het focuspunt. In het geval van portretfotografie kan dit al enkele millimeters zijn op het onderwerp. Zo kan de neus al enigzins onscherp zijn, indien er scherpgesteld is op de ogen van het onderwerp. In de bovenste foto is dit effect erg duidelijk te zien, alleen gaat het hierbij niet om een persoon, maar om een miniatuur van de St. Pietersbasiliek waarbij de afstanden tussen de objecten erg klein zijn.

Geen scherpstelmotor

Een belangrijk punt voor o.a. de D40, D60, D3000 en D5000 gebruikers onder ons is dat er geen scherpstelmotor in de 50mm f/1.8D variant zit. Aangezien een dergelijke motor niet aanwezig is in de camera's, betekent dit dat er handmatig scherpgesteld dient te worden. Dit hoeft geen nadeel te zijn, want het objectief heeft geen zoomring. De afwezigheid van de ring zorgt namelijk voor een eenvoudige en snelle bediening van het objectief.

Conclusie

Elke fotograaf zou een vorm van het 50mm objectief in zijn of haar arsenaal moeten hebben of dit nou de goedkope (f/1.8) of een van de duurdere (f/1.4 en f/1.2) varianten is. Zeker als je net begint met fotografie kun je met dit objectief op een goedkope manier kennis maken met de creatieve mogelijkheden van beperkte scherptediepte.

Fotograferen met een lichtsterke 50mm lens heeft zowel voor- als nadelen. Je kunt veel langer door fotograferen, waar je anders al een flitser nodig hebt en je kunt heerlijk spelen met de scherptediepte. Maar je moet ook meer stilstaan bij de compositie en zoomen met je voeten. Of dat echt een nadeel is, mag je zelf bepalen.