New Media Freak - Weblog van Kevin Tuhumury

 

 

 

Ben je op zoek naar iets? Zoals mijn artikelen, foto's of apps? Of ben je op zoek naar mijn social media, zoals twitter, flickr, facebook of github?

De Apple iPad,... revolutionaire technologie voor de fotograaf

Het is inmiddels anderhalve week geleden dat Steve Jobs de Apple iPad, een Apple Tablet met een volledig multi-touchscherm van 9,7 inch heeft aangekondigd. De iPad is voorzien van een 1Ghz A4-processor die door Apple zelf ontwikkeld is en wordt geleverd als WiFi of 3G-model met 16, 32 of 64Gb geheugen.

Het apparaat draait een aangepaste versie van het iPhone OS (OS 3.2) en heeft heel veel weg van de iPhone. Het is in principe z'n grote broer of eigenlijk die van de iPod Touch, aangezien het geen telefoon is. Dankzij zijn geringe gewicht van 0,68 kg en zijn dikte van slechts 13,4 mm kun je 'm eenvoudig meenemen, alleen niet in een broek- of jaszak.

De iPad is tijdens het evenement in San Francisco door Steve Jobs o.a. gedemonstreerd als de ideale manier om het web mee te surfen. De iPad is een magisch en revolutionair apparaat, aldus Mr. Apple himself en volgens Apple is het veruit de beste manier om te genieten van het web, e-mail, foto's en video's. Als gadgetfreak keek ik enorm uit naar de komst van de tussenligger van de iPhone en de MacBook Pro, want dat is het volgens Steve Jobs, een tussenligger. Een tussenligger met 140.000 programma's binnen handbereik vanaf dag één.

Revolutionair, maar incompleet

Dat klinkt misschien als muziek in de oren, maar er zijn weldegelijk nadelen aan dit revolutionair stuk technologie. Net als op de iPhone is Adobe Flash niet ondersteund. Op mijn iPhone kan ik daar nog mee leven, maar op een magisch tablet wat de beste manier is om te genieten van het web verwacht ik ondersteuning van deze browser-plugin.

Laten we de hype en de verwachtingen vergeten, want de Apple iPad voldoet niet aan zijn potentie. Met al zijn paardenkracht zijn we nog steeds, net als bij de iPhone, verplicht tot het gebruik van een enkele applicatie per keer. Verwacht dus niet te surfen op het web in de Safari browser en tegelijkertijd een e-mailbericht te tikken.

Perfecte gadget voor de fotograaf

Ondanks dat de iPad niet voldoet aan de verwachtingen, lijkt het apparaat mij een perfecte gadget voor de fotograaf. Dankzij het 9,7 inch scherpe display, wat resulteert in een resolutie van 1024 x 768 pixels, kun je met veel genoegen naar je foto's kijken. Je kunt de iPad in een dock plaatsen en 'm zo gebruiken als digitale fotolijst of je kunt 'm meenemen naar potentiële klanten als jouw digitale portfolio. De foto's zijn gerangschikt in albums en het navigeren gaat net zo vlekkeloos als op de iPhone, ideaal dus.

De optionele Apple Camera Connection kit biedt de mogelijkheid om foto's van een digitale camera te importeren. Voor de Nikonians onder ons is de SD-kaartlezer te gebruiken en ben je in het bezit van een Canon dan kun je hetzelfde voor elkaar krijgen door gebruik te maken van een USB-kabel. Erg handig tijdens een fotoshoot waarbij de foto op een groter scherm bekeken kan worden. Het zou helemaal een uitkomst zijn als de foto direct terug te zien is op de iPad, maar die optie is er (nog) niet.

Door gebruik van de kit is de iPad onderweg ook te gebruiken als backup van je foto's. Daar blijft het niet bij, want de foto's kunnen daarna ook gemakkelijk per e-mail verstuurd worden of naar Flickr geupload worden. Als je niet in de buurt bent van een draadloos netwerk is het 3G-model natuurlijk wel vereist. Sinds de OS 3.1.3 firmware update is het bij sommige providers weer mogelijk om via de iPhone gebruik te maken van tethering. Indien tethering beschikbaar is, kan de iPad (waarschijnlijk) ook op de iPhone aangesloten worden om op deze manier toegang te verkrijgen tot het Internet.

Conclusie

Er zijn zowel voor- als nadelen op te noemen van de iPad, maar kun je leven met de nadelen die de iPad heeft? Aan jou de keus om daarover te beslissen. Indien je tot het besluit om de iPad aan te schaffen overgaat, dan is er nog de keuze tussen een WiFi of 3G-model en vervolgens moet er dan nog gekozen worden tussen 16, 32 of 64Gb aan geheugen. De iPad is in Maart of April (hangt af van het model) te koop, dus je hebt nog wel wat bedenktijd.